Bedenktijd, hoe werkt dat nu eigenlijk?

Bedenktijd in de koopakte. Je hebt je droomhuis gevonden en het bod is geaccepteerd. Nu moeten de koopovereenkomsten getekend worden. Als koper heb je dan bedenktijd. Hoe werkt dat eigenlijk?

Sinds 2003 heeft (alleen) een consument koper drie dagen bedenktijd bij de koop van een woning. Tijdens de bedenktijd mag een koper de koop van het huis nog ontbinden. De bedenktijd is ingevoerd als een bescherming tegen het nemen van overhaaste beslissingen. In de wet is geregeld dat een verkoper niet met de koper kan afspreken dat er geen bedenktijd voor de koper is.

Ontvangstbevestiging

Meestal vraagt de verkoper om een gedateerd ontvangstbewijs. Daarin leg je vast wanneer (een kopie van) het contract is overhandigd. Dat mag in een aparte verklaring, maar bijvoorbeeld ook per e-mail. Dit is handig, omdat je als koper en verkoper zo zeker weet wanneer bedenktijd is begonnen.

De bedenktijd begint de dag nádat het contract door de koper en verkoper is ondertekend én (er een kopie van) de koopovereenkomst aan de koper ‘ter hand is gesteld’. Het maakt niet uit hoe laat je (een kopie van) de koopovereenkomst krijgt. De eerste dag van de bedenktijd is altijd pas de volgende dag. De bedenktijd eindigt aan het einde van de laatste dag van de bedenktijd, dus om middernacht.

Meer dan drie dagen bedenktijd?

Soms duurt de bedenktijd langer dan drie dagen. In de wet staat dat de bedenktijd ten minste twee dagen moet hebben, die niet in het weekend of op een feestdag vallen. De bedenktijd eindigt altijd op een werkdag, omdat de bedenktijd niet mag eindigen op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag. De bedenktijd wordt dan verlengd tot de eerstvolgende ‘normale’ doordeweekse dag.

Krijg je als koper bijvoorbeeld op donderdag de overeenkomst? Dan is vrijdag de eerste dag van de bedenktijd. De derde dag is op zondag. De bedenktijd wordt dan verlengd tot en met maandag. Zo heb je twee doordeweekse dagen én eindigt de bedenktijd niet in het weekend.

Eén keer bedenktijd

Heb je als koper gebruik gemaakt van de bedenktijd? En koop je binnen zes maanden hetzelfde huis van dezelfde verkoper? Dan heb je volgens de wet niet nog een keer recht op bedenktijd.

Zelf de bedenktijd berekenen?

Denk bij het berekenen van de bedenktijd altijd aan de volgende stappen:
1. Is de koopovereenkomst door de koper(s) en verkoper(s) ondertekend?
2. Is de koopovereenkomst ter hand gesteld, eventueel met ontvangstbevestiging?
3. Is er al eerder gebruik gemaakt van de bedenktijd?
4. Eindigt de bedenktijd niet in het weekend of op een algemeen erkende feestdag?

Bron: nvm.nl

 

Kundige begeleiding en advies

Heldere afspraken vooraf en een duidelijk advies met betrekking tot het verkoopplan, geen verassingen onderweg of achteraf. Kennis van de verkoopmarkt in de omgeving was uitstekend. Het verkoopproces werd zeer snel in gang gezet. Prettige communicatie en bereikbaarheid tijdens het verkoopproces. Wij zijn zeer tevreden en raden Hopma Makelaardij van harte aan als makelaar. Verkoper Lintdal 75

Bekijk alle ervaringen