Wat veranderd er in 2018 op de woningmarkt?

Traditiegetrouw heeft op de derde dinsdag van september Prinsjesdag weer plaatsgevonden. Wat zijn de veranderingen op de woningmarkt vanaf 1 januari 2018 en wat betekend dit voor u? Wij zetten ze even voor u op een rijtje.

Maximale hypotheek omlaag naar 100%

Het maximale bedrag dat u mag lenen voor de aankoop van een woning staat op dit moment op 101% van de waarde van de woning. Per 1 januari 2018 wordt dit percentage verlaagd naar 100%. Dit betekent dat u meer eigen geld nodig heeft om de bijkomende kosten – zoals overdrachtsbelasting en financieringskosten- te financieren.

Aanpassing NHG-grens

De NHG-grens wordt in 2018 gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Maximumtarief hypotheekrenteaftrek omlaag

Het maximale tarief waartegen de hypotheekrente aftrekbaar is, wordt per 1 januari 2018 weer iets verder verlaagd naar 49,5%. Het huidige percentage staat op 50%.

Restschuldregeling vervalt

Staatssecretaris Wiebes van Financiƫn heeft definitief bekend gemaakt dat de tijdelijke regeling waarbij de rente van een restschuld voor maximaal 15 jaar aftrekbaar is, niet verlengd wordt.

Dat betekent dat wie vanaf 1 januari 2018 een restschuld meefinanciert in een nieuwe hypotheek of hiervoor een consumptieve lening afsluit, de rente niet aftrekbaar is.

Wie nog gebruik wil maken van de renteaftrek op een restschuld en toch al verhuisplannen heeft, kan overwegen om zijn verhuisplannen in 2017 te realiseren.

Fantastische ondersteuning

De mensen van Hopma Makelaardij helpen je van begin tot eind met alle facetten: aankoop, verkoop en financiering. Het uitgangspunt is daarbij met beide benen op de grond en met de beschikbare informatie een voor jou passende keus maken. Ze hebben ons bij elke stap fantastisch ondersteund en we kunnen hun diensten van harte aanbevelen! Verkoper van Rijnstraat 5 A

Bekijk alle ervaringen