Overdrachtsbelasting tijdelijk naar nul

De overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers komt tijdelijk te vervallen. Ben je onder de 35 jaar, dan hoef je vanaf 1 januari 2021 geen 2% overdrachtsbelasting te betalen over de aankoopsom. Dat scheelt al snel een paar duizend euro die je normaal gesproken uit eigen zak moet betalen. De regel geldt niet alleen voor starters. Ook als je een volgende woning koopt en nog onder de 35 jaar bent, mag je eenmalig gebruikmaken van deze vrijstelling. Koop je samen een huis en is slechts een van jullie jonger dan 35? Dan betaalt alleen de oudste partner overdrachtsbelasting over zijn of haar deel van de koopsom. In alle gevallen is de voorwaarde dat je zelf in het huis gaat wonen. Wie een huis koopt en daar niet zelf in gaat wonen, bijvoorbeeld een belegger, gaat juist meer overdrachtsbelasting betalen, namelijk 8%.

NHG grens gaat omhoog

De Nationale Hypotheek Garantie grens wordt in 2020 verhoogd naar € 325.000. Woningeigenaren die energiebesparende maatregelen nemen, kunnen hierop nog eens 6 % meer lenen met NHG.

Meer belastingvrij sparen

Ben je nog aan het sparen voor een koophuis? Dan betaal je op dit moment belasting over je vermogen zodra je boven € 30.846 (per belastingplichtige) komt. In 2021 betaal je pas belasting bij een vermogen groter dan € 50.000 (of € 50.000 met een fiscale partner). Je kunt dus meer belastingvrij sparen. Onder de noemer vermogen valt niet alleen spaargeld, maar bijvoorbeeld ook geld op een beleggingsrekening of belegd vermogen in aandelen of in andere zaken. De Belastingdienst peilt de hoogte van je vermogen op 1 januari en baseert hier de heffing op.

WOZ-waarde gaat verder omhoog

Een hogere verkoopwaarde van je huis is fijn, maar de WOZ-waarde heb je het liefst zo laag mogelijk. Van deze waarde zijn namelijk verschillende belastingheffingen afhankelijk, zoals de waterschaps- en de onroerendezaakbelasting. Ook de Belastingdienst is geïnteresseerd in de WOZ-waarde van je huis. Het eigenwoningforfait, ofwel het bedrag dat de Belastingdienst bij je inkomen optelt in je belastingaangifte, is hier namelijk afhankelijk van.

Eigenwoningforfait daalt

De WOZ-waarde gaat misschien verder omhoog, maar er is wél positief nieuws over het eigenwoningforfait. Deze bijtelling is voor de meeste huiseigenaren nu 0,6% over de WOZ-waarde. In 2021 zakt dit percentage naar 0,5%. Bezit je bijvoorbeeld een huis met een WOZ-waarde van € 250.000? Dan is de bijtelling voor het eigenwoningforfait dit jaar (€ 250.000 x 0,6%) € 1500. Stijgt de WOZ-waarde van je huis in 2021 naar € 275.000, dan wordt de bijtelling (€ 275.000 x 0,5%) € 1375. Je eigenwoningforfait kan dus lager worden, ook als de WOZ-waarde van je huis stijgt.

Hypotheekrenteaftrek gaat omlaag

Heb je een koophuis en is je bruto inkomen hoger dan € 68.507, dan geniet je in 2021 van minder fiscaal voordeel over de betaalde hypotheekrente. Dit jaar mag je de hypotheekrente nog aftrekken tegen een tarief van 46%; in 2021 zakt dat naar 43%.

Energielabel wordt duurder

Heb je plannen om jouw huis te verkopen? Dan is het verplicht om een energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Vraag dit energielabel nog vóór 2021 aan, want de kosten hiervan gaan fors omhoog. Waar je nu online een energielabel aanvraagt voor minder dan een tientje, betaal je volgend jaar maar liefst € 190. Dit komt doordat een energiedeskundige voortaan naar je woning moet komen om het nieuwe label te bepalen.

Advies of hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op